Gebruik deze tips om brand te voorkomen

Een ongeluk zit in een klein hoekje en de meeste ongelukken gebeuren in en om huis. Dat zijn uitspraken die vaak worden gedaan en waar ook een zekere kern van waarheid in zit. Je kunt er echter zelf wat aan doen om de kans op een ongeluk te verkleinen. In dit artikel lees je verschillende tips over brandbeveiliging die je kunt gebruiken om de kans op brand te verkleinen of om brand helemaal te voorkomen. Met deze eenvoudige en effectieve tips kan de veiligheid in huis dus enorm worden vergroot.

Elektrische apparaten

Branden in woningen worden in veel gevallen veroorzaakt door een elektrisch apparaat of door kortsluiting. Zorg er daarom altijd voor dat apparaten volledig uitstaan. Het onderhoudt van apparaat is daarbij ook zeer belangrijk. Een droger die gebruikt wordt moet daarom altijd na gebruik gereinigd worden. Leeg daarom altijd het filter. Houdt ook de machines die in de keuken gebruikt worden schoon zoals een broodrooster en de oven. Elk apparaat dat gebruikt wordt moet op een veilige manier worden aangesloten en voorzien zijn van een veilige aansluitkabel. Is dit niet het geval, maak dan geen gebruik van de betreffende apparaten.

Rookmelders

Als er toch brand ontstaat dan moet dit zo snel mogelijk geblust worden. Daarom moet het huis voorzien zijn van rookmelders op verschillende plekken. Denk hierbij aan een rookmelder in de keuken, maar ook op de bovenste verdiepingen van een woning. Zodra de rookmelder af gaat kun je actie ondernemen en als het mogelijk is de brand zelf blussen. Hiervoor moet de situatie wel altijd veilig zijn. De veiligheid van alle aanwezige personen in huis, dus ook jijzelf moet altijd voorop staan. Zorg daarom ook voor een brandblusser en een blusdeken in de woning voor het geval dat er toch brand uitbreekt.

Overige tips

Pas op met zaken zoals open vuur. Als er kaarsen worden aangestoken dan dienen deze stevig in een kaarsenhouder te staan zodat ze niet om kunnen vallen. Een open haard moet beschermd worden met behulp van een vonkenscherm om eventuele wegspringende vonken van het brandende hout tegen te houden. Een houtkachel is daarom veiliger dan een openhaard. Het rookkanaal van een open haard of houtkachel moet daarom ook elk jaar goed worden geveegd. Dit is ook een eis vanuit de verzekeraars voor het moment dat er wel brand uitbreekt. Als de schoorsteen dan niet geveegd is, dan wordt er geen schadevergoeding uitgekeerd.